Saopštenje za javnost povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom

U noći sa nedjelje (08.05) na ponedjeljak (09.05) aktivisti i simpatizeri modernog antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini su lijepljenjem plakata u dvadesetak gradova u cijeloj BiH (u oba njena entiteta, svih deset kantona, jednom distriktu) obilježili Dan pobjede i 70. godina od ustanka građana i naroda BiH protiv fašizma.
9. maj – Dan pobjede

Danas je 9. maj, dan koji svi slobodoljubivi građani i narodi svijeta obilježavaju kao Dan pobjede nad fašizmom.
Ekstremne nacionalističke ideje (jedan narod, jedan vođa, jedno carstvo), kao i ideje o nadmoći rase, u svom samo dvanaestodišnjem postojanju nanijele su više štete nego svi ratovi zajedno u čitavom milenijumu. 55 miliona ljudi je izgubilo život (podaci za čitav svijet, ali većinom Europu), a u samoj Europi su najviše stradali Sovjeti, sa preko 20 miliona žrtava, zatim Poljaci sa 6 miliona, Njemci sa 5 miliona, a mi sa preko milion. Posebno je za istaknuti Jevreje kojih je u Europi ukupno bilo 9.7 miliona od kojih je sistematski pobijeno 5.8 miliona. Specijalitet fašističkog upravljanja svijetom najbolje predočava osnivanje koncentracionih logora za neistosanjare hiljadugodišnjeg sna. U logore smrti je ušlo 18 miliona ljudi, a 11 miliona više nikada nije izašlo.

70. godina od ustanka građana i naroda BiH protiv fašizma

Narodi i građani Bosne i Hercegovine ove godine obilježavaju 70. godina od ustanka protiv fašizma, kada su porobljenoj Europi pokazali put kojim slobodoljubivi narodi i građani treba da se kreću. Protiv izuzetno svirepog i nadmoćnog neprijatelja, koji se koristio domaćim marionetama, po principu zavadi pa vladaj, antifašistički pokret je izvojevao značajnu pobjedu. Borba protiv fašizma kao najekstremnijeg saveznika krupnog kapitala nije stala samo na uništvanju njegovih vojnih jedinica, već se nastavila kao suprotstavljanje političkoj i ekonomskoj dominaciji, kako sa Zapada tako i sa Istoka.
Antifašistička borba je tada kao i danas predstavljala borbu za slobodu, ravnopravnost i solidarnost svih građana i svih naroda.

Antifašistička akcija Bihać

Dana 9. maja Antifašistička akcija Bihać je učešćem u akciji plakatiranja ostvarila svoju prvu akciju kao lokalna grupa Antifašističke akcije Bosne i Hercegovine. Prepoznavajući prijetnju fašizma kao sveobuhvatnog problema današnjeg društva u Bosni i Hercegovini, neformalna grupa aktivista obznanila je ovom akcijom da i u našem gradu postoje slobodno misleće individue koje, ujedinjene pod imenom Antifašistička akcija Bihać, za cilj imaju suprotstavljanje fašističkim idejama, aktivnostima i organizacijama, kao i bilo kojem obliku diskriminacije.
Antifašistička akcija Bihać, utemeljena na premisama jednakosti, slobode i solidarnosti, zalažući se za nepovrijedivost ljudskog dostojanstva i slobode svakog pojedinca, smatrajući slobodu i socijalnu sigurnost najvišim imperativima, uz poziv za potrebom drastičnog razilaženja sa konceptom mržnje prema drugom i drugačijem, sa porukom svim retrogradnim i fašističkim tendencijama u Bihaću i Bosni i Hercegovini da neće proći, čestita svim građanima Bihaća i Bosne i Hercegovine Dan pobjede nad fašizmom.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: