70 godina antifašističkog ustanka u BiH

Ono što domaći fašisti nisu uspjeli u periodu 1941. – 1945. uspjeli su od 1991. do 1995., ističe Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine

Dana 27. jula 2011. godine Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine je obilježila 70 godina od antifašističkog ustanka građana i naroda BiH.Aktivistkinje i aktivisti iz deset gradova Bosne i Hercegovine (Bihać, Bugojno, Gradiška, Konjic, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Stolac, Tuzla, Zenica) su lijepljenjem plakata i postavljanjem banera, podsjetili sugrađane na najslavnije razdoblje naše zajedničke istorije, antifašističku borbu.Antifašistički ustanak nije značio samo puko suprotstavljanje genocidu koji su, po devizi Zavadi pa vladaj, provodili fašisti, već puno više. Antifašistička borba je bila borba za nacionalno i socijalno oslobođenje. Za oslobođenje žena od ropstva uspostavljenog višestoljetnim patrijarhatom.Pobjeda nad fašistima, koji su ljude dijelili isključivo prema naciji, vjeri, rasi, izvojevana uz nevjerovatne žrtve, je postavila temelj za pedesetogodišnji period
napretka i mira, nezabilježen u istoriji balkanskih naroda.

Uspjesi postignuti u umjetnosti i kulturi (kada smo jedini put u istoriji išli u korak sa modernim tokovima u svijetu), obrazovanju, zaštiti prava naroda, manjina, radnika, vanjskoj politici… dovoljno govore o snazi antifašističke ideje i prakse.

Činjenica da su prvi teroristički akti u BiH, kao uvertira u krvavi bratoubilački rat koji je uslijedio, vršeni nad antifašističkim spomenicima, kao simbolima zajedništva, slobode, mira i napretka, isto tako dovoljno govori o organizatorima, počiniocima kao i o njihovim namjerama.

Na žalost, ono što domaći fašisti nisu uspjeli u periodu 1941. do 1945. uspjeli su 1991. do 1995.

Rezultati njihove borbe su: 100.000 mrtvih, 500.000 nezaposlenih, tri etnički očišćene teritorije (tora), tri podijeljena, zavađena, gladna, nepismena i potpuno besperspektivna naroda (stada), kriminal, korupcija, životarenje bez nade.

Mali narodi Balkana, obični građani i seljaci su 1941. ustali u borbu protiv jako sličnih odnosa kakvi danas vladaju u BiH. U toj borbi su, uprkos nemjerljivoj sili na strani fašista, nazadnog klera i kapitalista izvojevali pobjedu.

Snaga je u nama. Snaga je u zajedništvu i solidarnosti. Podsjećamo: Drugačiji svijet je moguć, ali se neće sam stvoriti. Zvijezda možeš biti, pridruži se Antifašističkoj akciji Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: