AFA BiH: Zločin je zločin, ma koliko šutjeli

Na mirnom skupu povodom Dana bijelih traka u Prijedoru, inicijativu “Jer me se tiče” podržala je i Antifašistička akcija BiH, čije saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti:

“U petak, 31. maja predstavnici Antifašističke akcije Bosne i Hercegovine (AFA BiH) iz lokalnih grupa Antifa Bihać, Antifa Mostar, Antifa Prijedor i Antifa Sarajevo pridružili su se aktivistima/cama inicijative “Jer me se tiče” na protestnoj šetnji i mirnom skupu, povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na taj dan 1992. godine, prijedorske vlasti, pod kontrolom SDS-a, izdale su naredbu da svi stanovnici nesrpske nacionalnosti moraju na svoje kuće i stanove okačiti bijele plahte, a da su pri izlasku iz kuće obavezni nositi bijele trake oko ruke.

Uslijedili su progoni nesrpskog stanovništva, zatvaranja u logore, mučenja i ubijanja.

Jedini način da se prekine šutnja o najsramnijim danima u istoriji grada Prijedora bio je masovni izlazak na ulice građana/ki svih nacionalnosti, iz svih dijelova BiH, Srbije, Hrvatske, prijedorskih Bošnjaka i Srba zajedno.

“Kao antifašisti, mi smo dužni prepoznati i osuditi svaki zločin protiv nedužnih ljudi. Ovi zločini nisu vršeni u naše ime, već u ime sulude, nacionalističke i zločinačke politike, koja je na svaki način pokušala razdvojiti i trajno zakrviti dojučerašnje komšije, prijatelje, kolege… Zločin je zločin, ma koliko šutjeli”, poruka je prijedorskih antifašista.

Čast nam je bila hodati u povorci sa žrtvama zločina, sa upornim i predanim aktivistima inicijative “Jer me se tiče”, sa svima Vama koji ste svojim izlaskom na ulicu pokazali da ima nade za novo zajedništvo u Bosni i Hercegovini.

Zajedno protiv zločina, zajedno za slobodu!

Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: